Tidak tahu lagi tentang Essential Oils?

Inhale YL2

Masih ramai yang tertanya- tanya mengenai APA itu Essential Oils? Dalam entry blog ini, you all akan dapat tahu secara ringkas tentang Essential Oils (EO), fungsi EO, Jenis EO dan bagaimana EO membantu kesihatan fizikal dan emosi.

“Baru dengar mengenai Essential Oils, itu pun dari facebook Dr Zubaidi”. Ini statement kebanyakkan mereka yang whatsapp Aju dari malam semalam. Alhamdullilah seramai 35 orang, Aju dah bantu beri penerangan sejak Aju share experience di post Dr Zubaidi mengenai Essential Oils (EO) yang Aju dan mama guna.

Ada juga yang whatsapp Aju memberitahu, sekarang baru tahu mengenai EO ini. Dulu hanya dengar dan buat tak endah sahaja. Tapi bila baca post Doktor, baru terasa macam nak tahu dan menggunakannya.

Pada Aju, its okay sis and bro. Atleast sekarang you all dah tahu tentang Essential Oils. Kami nie bukan Doktor, kami hanya pengguna tegar Essential Oils yang mementingkan kesihatan dan mahu berkongsi pengalaman menggunakan produk Essential Oils dari Young Living dengan you all semua. Bagaimana panjang berjela kami tulis berdasarkan fakta, you all pasti akan dengar dan pilih doktor juga untuk bercakap mengenai kebaikan dan kegunaan Essential oils.

Nasib baik la ada Doktor ini untuk menulis mengenai Essential Oils dan memberi kesedaran pada you all semua.

Dalam entry nie. Aju nak terangkan disini  mengenai Essential Oils secara ringkas. Sesiapa yang sudah membaca facebook Doktor Zubaidi, pasti mempunyai idea serba sedikit. Ini antara soalan famous yang ditanya sejak semalam.

  1. Apa itu Essential Oils
  2. Bagaimana Essential Oils mampu membantu kesihatan
  3. Jenis Essential Oils
  4. Cara guna Essential Oils
  5. Kenapa Mahal Sangat Harga nya

Aju akan rungkaikan setiap persoalan ini disini. Ianya panjang sikit, so sila baca sampai habis yer.

Apa itu Essential Oils?

Essential Oils atau lebih dikenali sebagai Minyak Pati mempunyai fungsinya tersendiri. Minyak Pati Young Living mempunyai fungsi Terapeutik bergred tinggi dimana Minyak ini boleh di ingest dengan selamatnya (hanya EO dari Young Living sahaja tau. Brand lain saya tak tahu).  EO ini sifatnya ‘Self Healing” dimana ianya mampu membantu mempercepatkan penyembuhan seperti demam, batuk, selsema, migrain, resdung, sakit tekak, pening, loya, sembelit, sakit perut, infeksi, alergik dan banyak lagi. Kalau nak listkan, terlalu panjang.

Bagaimana Essential Oils mampu membantu kesihatan

Macam Aju cerita di atas, Ciri Essential Oils ialah Self Healing. EO ini akan membantu dengan cara seperti :

Situasi : sakit perut cirit birit.

Kegunaan EO : sapu DiGize oils mengikut lawan jam di perut. Dalam beberapa minit cirit birit akan lega.  Konsisten menggunakan Essential Oils sangat bagus untuk pencegahan dan juga menjaga perut.

Mesti you all tertanya- tanya macam mana Cirit Birit boleh reda. Perhatikan gambar rajah “Topical” di bawah ini.

Bila kita sakit perut cirit birit, kita akan ambil minyak DiGize dan sapu di perut mengikut lawan jam. Betulkan? Kulit perut kita mempunyai rongga halus yang dapat buatkan molekul Essential Oils meresap kedalam kulit perut. Dalam lapisan kulit kita, ada banyak saraf/ kelenjar dan salah satunya ialah Kelenjar Pencernaan (Digestive).

Ciri- ciri DiGize ialah untuk menjaga perut, so minyak ini akan memasuki kelenjar/ saraf pencernaan melalui Bloodstream (Saluran Darah) dan membantu melegakan perut yang alami cirit birit dengan memberhentikan cirit birit tersebut. Dengan kata mudahnya. setiap Essential Oils ini mempunyai ciri tersendiri dan bila ianya memasuki kulit kiita, dia tahu macam mana mahu bekerja. Seperti kita minum air, air tahu mana nak lalu dan tempat yang kering dalam badan akan dibasahinya. Lebih kurang sama konsep dengan Essential oils ini.

Lihat pula gambar ” How fast do Oils work” menunjukkan dalam masa 2 minit, Essential oils nie sudah memasuki Saluran darah (BloodStream) dan bekerja selama 20 minutes di dalam badan dan selepas itu ianya akan keluar melalui liang-liang roma. Essential oils ini tidak akan tersimpan didalam kulit mahupun organ. So selepas 20 minits you akan rasa lega. Jika sakit masih tidak lagi reda, sambung penggunaan nya sehingga lega. Ikut kebiasaan, dalam masa 24 jam akan kembali sembuh perut tu.

 

topical_11_orig

How fast do oIls work

Sebab tue, you all kena berhati- hati dengan pemilihan produk. Jika pilih produk yang ada bahan sintetik, maka rosak la organ dalaman dan membawa kepada sakit setiap hari.

Fikirkan pada masa dulu, you all guna Minyak angin. Dari mana minyak angin nie datang. Dia masuk dalam saluran darah dan tak keluar- keluar. Pergi mana minyak angin ini?

So, fikir la dan tukar lah kepada Minyak Pati @ Essential Oils. Yang lebih bermanfaat dan telah di uji di makmal.

Bila guna bahan sintetik, maka banyak la chemical dalam badan kita nie.

Essential-Oils-and-he-Olfactory-System-

Sekarang lihat pula pada Olfactory System di mana kita inhale Essential Oils. Cuba fikirkan bila kita inhale Gam (bagi mereka yang ketagih hidu gam). Renungkan lah.

Deria bau kita sangat power dan cepat terangsang. So jangan pergi bau yang bukan-bukan sebab ianya akan merosakkan otak. Dari gambar di atas, you all nampak tak, bila Essential Oils dihidu, bau tersebut akan melalui saluran hidung/pernafasan. Di atas saluran itu terdapat Olfactory bulb yang bersambung pada Limbic sistem di dalam otak. Olfactory bulb ini akan trigger (merangsang) Limbic System.

Apa itu Limbic System? Sistem dimana yang memberi isyarat dan tempat pemprosesan pada badan dan seluruh deria badan untuk berjalan.

Molekul- molekul Essential Oils ini akan sampai ke otak dalam masa 22 saat sahaja. Cepat atau tidak? Cepat kan?

Sila lah bayangkan bila anak kita ketagih bau Gam. Macam mana gam itu telah merosakkan sistem saraf otak.

Faham tak?

Kalau tak faham, pm akak.

Jenis Essential Oils

Terdapat 2 jenis Essential Oils yang dijual di Young Living iaitu Single Oils dan Blend Oils.

Apa beza Single dan Blend oils ini?

Single oils ialah minyak yang di strill kan dari pokok dan terus ke dalam botol. List Single Oils boleh baca di sini

Blend oils ialah campuran minyak Single kedalam satu botol untuk membantu “Healthy Lifestyle” kita. Sebagai contoh, DiGize Oils ialah blend oils campuran antara Tarragon, Ginger, Peppermint, Juniper, Fennel, Lemongrass, Anise dan Patchouli. List Blend Oils boleh baca di sini

Cara Guna Essential Oils

Terdapat banyak cara dan antara yang popular ialah :

  1. Diffuse menggunakan YL Diffuser

    Ada banyak jenis diffuser yang boleh dipilih. Tapi kalau beli Set PSK & Basic Plus akan dapat DewDrop diffuser.

Diffuse Oils

  1. Inhale ( bau dalam- dalam)

Inhale dengan cara drop kan EO atas tapak tangan dan gosok. Tekap dihidung dan tarik nafas dalam-dalam dan lepas. Buat beberapa kali. Dapat memberi ketenangan dan kelegaan. Bau dari botol EO pun boleh.

Inhale YLInhale YL2

  1. Urutan (RDT Teknik)

Urutan Raindrop Technique (RDT) ini menggunakan Minyak Essential dengan menitiskan minyak di tulang belakang dan mengurut mengunakan teknik feathering dan sebagainya. Ianya buka macam urutan traditional tau! Ini urutan moden yang sangat best. Badan akan jadi ringan dan segar.

RDT2

  1. VitaFlex

VitaFlex ini ialah masssage di bahagian tertentu. Di tapak kaki kita terdapat point- point yang bersambung ke organ dalam kita. VitaFlex ini boleh di buat di Tapak Kaki dan di Telinga. Sila tengok gambarrajah bawah nie, betapa banyak nya point yang bersambung ke organ. Jika kita alami masalah asthma atau batuk, kita drop kat oils di bahagian lungs dan vitaflex kan nya. Minyak yang digunakan untuk asthma seperti R.C, Breath again, Raven, Dorado Azul.  Vitaflex ini dilakukan supaya elektron EO dapat menyerap dengan cepat dan sempurna ke kulit dan terus ke kawasan tersebut.

Vita-Flex RDT

Ini lah antara caranya, selain itu EO ini boleh di DiY kan menjadi Scrub, Bath Soap, Bath Scrub, Perfume dan banyak lagi. Antara DiY yang paling Aju suka ialah DiY Epsom Salth Bath. Boleh guna EO yang kita suka seperti Stress Away, Bergamot, Lavender, Lemon, Peppermint, Thieves, Piece and Calming dan banyak lagi.

DiY epsom salt

Kenapa Essential Oils Mahal

Sebenarnya Oils ini tidak mahal jika dibandingkan dengan kualiti dan tahap pemprosesan dari Seed to Seal.

Aju akan rungkaikan perkara ini di entry blog yang lain.

Bagi yang meminati untuk mengetahi mengenai Terapi Minda, boleh layari blog entry aju “Terapi Minda”

Kalau you all ada perkara nak tanya, nak personal coaching Online ataupun Offline, boleh la whatsapp Aju 012-4318211

ataupun layari FB Aju Atelier.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge