Tahun 2020 Jadikan MLM Bisnes Rebutan – Tun M

MLM Bisnes

Bisnes MLM? Dengan saja MLM, buat orang jadi takut dan berfikiran positif. Tunggu dulu. Baca sampai habis.  Tahun 2020 Jadikan MLM Bisnes Rebutan? Kita menuju pada Wawasan 2020. Adakah ianya akan menjadi realiti semenjak Tun Mahathir memerintah Malaysia Baharu di PRU 14 (9 May 2018) yang lalu. Tampuk pemerintahan untuk ke PRU 15 mengambil masa lagi 5 tahun, so sempat lah Tun Mahathir melaungkan Wawasan 2020 di Dataran Merdeka. Tahun 2020, hanya tinggal lagi 2 tahun untuk kita kecapinya.

Mengikut metafizik tarikh kelahiran Tun Mahathir, beliau mempunyai Element berasaskan Air dimana Tun mudah mencuri perhatian dan amat disegani. Tun sentiasa mahu memahami dan menguasi diri sehingga sentiasa tercari-cari kesempurnaan. TUN seorang individu yang kuat bekerja dan mudah meraih pengaruh.

Disebabkan element Air yang ada pada beliau, beliau mudah mempengaruhi pemikiran Rakyat Malaysia.

Bebalik pada Wawasan 2020, pasti nya you all masih ingat kenyataan akhbar di ruangan Bisnes di mana Tun Mahathir pernah menyatakan ” Industri terbaik adalah Network Marketing (MLM) dan rakyat Malaysia akan berpusu-pusu melakukannya

Ternyata sekarang ini, tahun ini 2018 telah ramai rakyat Malaysia kita menceburi dunia MLM sebagai “Side Income” mereka setelah Datuk Ahmad Mazlan menekankan bahawa kita semua perlu melakukan 2/3 kerja untuk menampung sara hidup.

Dari segi positif nya ialah dimana jika zaman sekarang ramai yang dibuang kerja, dipaksa berhenti kerja. Jika mereka tiada “side income” untuk menampung kos perbelanjaan, macam mana mereka nak hidup untuk support diri dan keluarga.

2013-2020 Pelan Hala Tuju Industri Jualan Langsung

Intipati didalam Pelan ini diantaranya ialah :

  1. Dari populasi 27 Juta Rakyat Malaysia, 4.7 Juta ialah Ejen/ Pengedar Jualan Langsung
  2. 2018 ialah Fasa untuk meningkatkan prestasi manakala 2019 sehingga 2020 ialah fasa kecemerlangan MLM
  3. produk kesihatan merupakan produk utama yang menjadi pilihan pengguna melalui kaedah MLM
  4. Di dalam rekod “World Federation of Direct Selling Associations”. Malaysia di ranking yang ke 20 MLM.

8 perkara perlu diteliti untuk daftar keahlian di syarikat MLM

MLM ini tidak lah seteruk yang you all sangka kan. Apa yang you all perlu kaji sekarang ini ialah syarikat MLM yang you all nak ceburi. Terlalu banyak syarikat MLM di luar sana. Ini antara 8 perkara yang you all perlu ambil kira :

  1. Lihat kekukuhan Syarikat MLM. Syarikat MLM yang kukuh perlu mempunyai branch di seluruh pelusuk dunia dan telah bertahan selama lebih dari 10 tahun
  2. Baca profile syarikat serta kaji latar belakang founder produk tersebut.
  3. Teliti produk dengan melihat testimoni produk, kajian produk dan bahan-bahan produk. Adakah ianya dari sumber semulajadi ataupun dari bahan sintetik yang boleh memudaratkan kesihatan
  4. Kaji sistem MLM nya. Yang paling bagus ialah upline dan downline sama-sama bekerja mencari sales
  5. Training MLM untuk proses penjualan dan income
  6. Support group dari upline dan support dari HQ syarikat perlu ada
  7. HQ terletak di kawasan yang senang dan strategik untuk anda membeli, mengorder dan penghantaran
  8. Mempunyai online sistem untuk anda membuat pengorderan barang untuk dihantar pada downline dan pelanggan.

Ini antara perkara – perkara yang perlu dikaji sebelum you all menceburi syarikat MLM, supaya tidak di tipu

Young Living (Malaysia)

Young Living (YL) ialah syarikat MLM yang menjual Essential Oils (Minyak Pati) dari sumber tumbuh- tumbuhan. Dunia Essential Oils bermula pada tahun 1993 dan pengasas nya ialah Mr Gary Young secara kecil- kecilan. Ianya bermula di Utah kerana ladang milik nya terletak di Utah US.

Mr Gary Young mempunyai motto tersendiri iaitu “Seed to Seal” di mana setiap benih, tanah akan di kaji dahulu sebelum penanaman bermula. Setiap proses mempunyai ‘procedures/ standard’ pengendalian yang telah ditetapkan sehingga ke proses pembotolan dan pengedaran. Semua nya di jaga Kualiti.

Seperti yang semua tahun, Young Living telah mengembangkan sayapnya ke seluruh pelusuk dunia dan menjadi “World Leader in Essential Oils and Wellness Solutions”. Ibu Pejabat Utama Young Living terletak di lehi Utah dan Ibu Pejabat lainnya terdapat di Australia, Europe, Canada, Japan, Singapore, Taiwan dan worldwide. Ini termasuk lah ladang – ladang yang berada di pelusuk dunia.

Di Malaysia terdapat cawangan Young Living di Bangsar South manakala Indonesia juga mempunyai cawangan di Jakarta yang di buka pada 2017. Tahun hadapan 2019, YL akan membuka satu lagi cawangan di China

Sistem Bisnes Young Living- Bisnes Kita sendiri

Sistem bisnes Young Living bukannya sistem Piramid.  Sistem di dalam Bisnes YL menekankan bahawa Bisnes ini adalah bisnes kita. Cuma yang membezakan ialah kita tidak mengeluarkan produk sendiri, tetapi kita mengambil produk YL untuk di pasarkan.

Contoh seperti Stesen petronas. Ianya di miliki oleh Petronas dan kita sebagai pengusaha, membuka stesen kita dengan menjual minyak Petronas. Sama juga seperti bisnes Young Living. Kita membuka kedai online kita di facebook untuk menjual produk Young Living.

Bisnes Young Living ini Halal dari segi hukum Syariah. Sebabnya, ianya satu sistem dimana berlaku nya penjualan barang dan komisyen di bayar berdasar kan sales jualan.  TIADA istilah orang atas goyang kaki dan orang bawah buat kerja. Tidak sama Sekali!

Untungnya kita buat Bisnes Young Living

Banyak sangat keuntungan yang kita dapat dari Bisnes Young Living. Kita dapat kumpul Reward Point, Komisyen, Percutian ke ladang- ladang YL secara percuma, Hadiah Loyalty setiap bulan ke 3, 6, 9, 12 dan 24, dapat join sales rewards dan juga memenangi hadiah kenaikan pangkat.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca di ER programs

Untung bukan? sebab tue la Tun M kata, pada tahun 2020 nanti semua Rakyat akan berpusu- pusu untuk join syarikat MLM.

TAPI…

Kenapa nak tunggu tahun 2020? Kenapa tidak join sekarang dan nikmati keuntungan dan membina empayar bisnes you all sendiri dari sekarang. So tahun 2020 nanti, empayar you all dan semakin kukuh dan berkembang di seluruh Malaysia. You all boleh invite lagi ramai untuk join. Mereka yang join dari awal bisnes Young Living akan merasa keuntungan lebih awal.

Bisnes Keluarga

Opss .. Sebelum terlupa, bisnes ini boleh diwarisi kepada Keluarga kita iaitu Anak-anak kita, bilamana kita sudah tiada nanti. Mereka boleh meneruskan bisnes kita ini. So, ini lah ASET you all untuk Anak- Anak you all nanti. Sebab nanti zaman anak kita. kita tak tahu ekonomi macam mana. ini jer harta dan aset kita untuk anak kita meneruskan hidup.

Boleh ker Young Living nie bertahan 10 tahun lagi?

Dunia Essential Oils ini luas. Young Living mempunyai cawangan di seluruh dunia, masa kan ianya nak tutup dan kecundang begitu saja. Di lihat pada sejarah penubuhan, YL telah bertapak pada tahun 1993 iaitu 25 tahun yang dulu. Boleh tutup ker? Pikir la sendiri.

Keputusan di tangan you all. Nak simpan Aset untuk anak-anak? Nak bantu kewangan keluarga? Nak bawa ibu ayah pergi umrah, haji dan melancong ke Turki? Nak berhenti kerja jaga anak di rumah? APA PIKIR LAGI. Jom Daftar Keahlian YL dengan Aju.

Nak tahu cara Daftar? Baca disini

Nak lagi cepat? Whatsapp Aju di 012-4318211.

Nak face to face? Whatsapp Aju. Aju ada di area Seksyen 15 Shah Alam. Aju available pada Sabtu & Ahad pagi.

 

Bisnes MLM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge