Haid dan Senggugut tidak boleh dipisahkan dengan Wanita. Bila nak haid saja, senggugut mula menyerang. Bahagian bawah perut sakit menarik- narik dibuatnya. Terasa nak baring dan duduk dalam bilik air saja.

Lama la juga nak hadap sakit nie. Kebanyakkan orang mesti kena selama 2 ke 3 hari masa Haid dan 2 hari sebelum Haid. Senggugut bataskan pergerakan wanita setiap bulan period. Ada yang sakit sehari dua, dan ada juga yang sakit berhari- hari. Tapi jangan nak merungut pula yea.

Wanita haid nie diberi Pahala oleh Allah swt walaupun masa ini kita diberikan cuti percuma oleh Nya

Wanita bekerjaya pastinya akan terganggu dari segi emosi dan pergerakkan terbatas apabila haid diikuti dengan senggugut. Nie Aju nak cerita pengalaman Aju beberapa hari yang lepas.

Hari Ketiga Haid Conduct Research Presentation Training

Aju nie jenis orang kalau period, mesti 3 – 4 hari akan turun bagaikan paip air. Risau juga sebab time tue kena bagi training dekat semua pensyarah. Tetiba ada lah yang share tentang pengalaman pemakai Essential Oils nie. Katanya Geranium oils dapat buatkan diri rasa tenang dan senggugut pun under control. Best pula bila baca Oilers nie share.

So mula la cuba guna Geranium Oils. Sapu di tengkuk, di bahagian abdomen bawah perut dan juga di pergelangan tangan.

Baunya dah la sedap……..Menusuk lubang hidung dengan baunya yang lembut floral.

Aju guna Geranium dari mula period sehingga lah hari training tue. Alhamdullilah, dari mula pakai, tak terasa pun perubahan seperti mood tak swing, rasa tenang yang teramat, rasa gugup pun hanya sekejap saja, senggugut dengan amazing nya tiada pun. Aju aktif seperti biasa naik turun tangga. Masih elok tanpa sakit yang boleh membataskan pergerakkan.

Bila berpeluh atau duduk dalam aircond, kadang- kadang kita ada rasa bau darah. Tapi bila guna EO nie, takde rasa atau bau darah pun pada badan kita. So selesa la bila kita kena berkomunikasi dengan kaum lelaki. Tak de la rasa segan. Hidung kaum Lelaki nie sangat peka untuk menghidu sesuatu.

Tips : Untuk sapu di bahagian abdomen, paling bagus ialah selepas mandi. Sebab apa selepas mandi? Masa nie la pori- pori / liang roma kita terbuka. Senang dan cepat Minyak pati nie nak menyerap masuk. Minyak pati nie berasaskan therapeutik, so molekulnya sangat halus dan kecil. Pori- pori kulit kita pun kecil saja. So cepat menyerap dan cepat bertindak.

Dalam hati, syukur sangat. Tapi kalau dah sakit sangat- sangat, pergi jumpa doktor. Takut – takut lain pula sakitnya.

Apa lagi Kegunaan Geranium Oil?

Geranium oils nie diekstrak minyak nya dari pokok Geranium. Kebaikan minyak pati nie antaranya untuk membantu :

  • stabilkan emosi terutama emosi swing
  • bantu melegakan keradangan eczema
  • bantu melegakan infeksi viral / bakteria
  • bantu melegakan baby yang baru lahir yang ada Jaundice ( Kuning)
  • bantu untuk kulit muka dari acne
  • bantu melegakan kurap di kulit
  • bantu menaikkan semangat yang tengah down kepada lebih positif. Mereka yang depresi, sila amalkan mengunakan minyak pati nie. Boleh diffuse guna YL diffuser juga.

Apa beza YL Minyak Pati dengan Minyak Wangian di jual di store luar dan jenama lain?

Di Young Living, kita tahu sumber minyak nya dari YL sendiri dan ladang- ladang kerjasama dengan YL. Proses minyak pun mempunyai SOP dan Criteria tersendiri. Ianya juga mempunyai Scientist dan Lab yang akan membuat kajian tentang Oils sebelum ianya dipasarkan.

Sebab tue Essential Oils YL dikenali sebagai Therapeutik oils yang bermaksud minyak ini bergerak dan mampu menyembuhkan. Tiada campuran sintetik dan campuran alkohol.

Sebab ciri therapeutik nya, dengan hanya bau sahaja, ianya dapat buat seseorang itu relax dan tenang. EO nie berfungsi apabila kita hidu melalui rongga hidung kita, bau ini akan masuk dan melalui semua receptor dan pergi ke bahagian limbric sistem. Limbric sistem nie la tempat nya di mana semua emosi disimpan.

Bayangkan kalau you hidu essential oils yang ada bahan sintetik beralkohol dan bukannya therapeutik. Jadi macam mana receptor and limbric sistem kita di otak. Paling senang la, kita guna pewangi dari lilin dan juga pewangi yang dibeli dikedai RM 2

Kita tahukan lilin tue bahaya dan pewangi RM 2 tue ada lah racun. Di botol pun dah tertulis. So fikir- fikirkan la.

You all berminat nak membeli Essential Oils? Aju suggest you beli Set Basic Premium. Dalam Set nie ada 1 Diffuser dan 2 Essential Oils dengan harga RM 380 ( exclude postage ) atau kalau ada budget lebih boleh dapatkan Set Premium yang ada 1 Diffuser serta 12 jenis Essential Oils dengan harga RM 750 (exclude postage).

Nak order dan beli ? Whatsapp Aju di 012-4318211 ataupun tekan saja icon whatsapp di main page blog aju nie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge